Nätfiskemail som planterar tysta infostealers ökar kraftigt

2025-05-06


Nätfiskemail som planterar tysta infostealers ökar kraftigt

Cyberbrottslingar övergår mer och mer till en taktik som bygger på att inte synas eller märkas. Metoden att stjäla värdefull information med infostealers och sedan tyst lämna systemet är en växande och mycket allvarlig trend som riskerar att få stora konsekvenser.

I en nyligen publicerad rapport konstaterades att nätfiskemail som sprider infostealers ökade med 84% under 2024 och för 2025 är ökningen 180% under de första månaderna jämfört med 2023.

Vad är Infostealers?

Infostealers används i allt större utsträckning och anses vara ett av de största cyberhoten idag. Kortfattat kan man beskriva infostealers som en skadlig programvara som i hemlighet infekterar datorer och system med ett enda egentligt syfte – att kopiera värdefull information utan att det upptäcks. När informationen är stulen har infostealern slutfört sitt uppdrag och nästa steg för den cyberkriminelle är att sälja den stulna informationen.

Den information man fokuserar på att stjäla är olika typer av användarnamn, lösenord, systeminställningar, cookies, loggfiler, mm som kan användas för att logga in eller åtminstone få fotfäste i ett företags IT-system. Därifrån iscensätts sedan andra cyberattacker eller andra bedrägliga aktiviteter. Den typiska köparen av informationen som en infostealer kommit över är således andra cyberkriminella som, efter köptransaktionen, inleder sin egen informationsstöld alternativt en cyber-, utpressnings- eller bedrägeriattack.

 

En stor del av cyberattacker görs mot kritisk IT-infrastruktur och under 2024 genomfördes, enligt rapport, 30% av dessa genom användning av godkända och fungerande användarkonton, vilket kan tyckas bevisa utmaningen som finns med att inloggningsuppgifter först stjäls i det tysta och sedan används utan att upptäckas vid cyberbrottets genomförande. Cyberbrottslingarna bryter sig således inte in – de loggar in!

 

Stjäla information istället för att kryptera

Nästan en av tre cyberincidenter under 2024 var stöld av inloggningsuppgifter, som sedan säljs, snarare än att använda ransomware för att kryptera information som man sedan begär lösensumma för att låsa upp. En stor anledning till detta är att det ska gå snabbt och man vill lämna så lite spår efter sig som möjligt. Därtill finns en trend att lösensummor istället krävs för att man inte ska sälja eller publicera stulen information.

Billigt och lönsam kriminalitet

Nätfiske och/med social manipulation för att sprida infostealers har blivit billiga, skalbara och mycket lönsamma för hotaktörerna. Infostealers möjliggör snabb inhämtning av data, vilket minskar tiden som de cyberkriminellas behöver vara inne i den angripnes system och lämnar dessutom lite spår efter sig. Att det är lönsamt blir tydligt när man konstaterar att under 2024 hade de fem populäraste infostealers mer än åtta miljoner annonser på undanskymda digitala handelsplatser på Darknet, där varje annons kan innehålla hundratals stulna uppgifter.

Verkningsfulla motmedel

Det finns ett antal olika sätt att öka sin motståndskraft som tex en genomarbetad och implementerad cyberssäkerhetspolicy, säkerhetsutbildad personal, moderna och uppdaterade IT-system, tydlig lösenordspolicy med MFA, osv.

Den enskilt vassaste vapnet är dock att övervaka hela sin IT-miljö i realtid och ha en 24/4 beredskap för att jaga hot, stoppa intrång och hantera incidenter.

 

Hör av dig så hjälper vi er att skapa både en större motståndskraft och en ökad cybertrygghet!

© 2025 Addera IT