Hoppa till innehåll

Low tech hacking – ännu farligare med AI

Hotbild och attackkomplexiteten ökar ständigt men klassiska och förhållandevis enkla metoder är fortsatt mycket effektiva och således farliga för företag och organisationer. Ett exempel, som nyligen beskrevs av Computer Sweden, är att USB-baserade attacker fortsätter att vara effektiva – och nu ännu farligare med hjälp av AI.

Low tech hacking, vad är det vi pratar om?

Low tech hacking kan väl bäst beskrivas som att de är allt annat än high tech. Det är inte de högprofilerade moderna attackmetoderna som ”alla i branschen” är rädda för. Istället är det klassiska och tekniskt mycket enkla metoder, såsom USB-minnen laddade med skadlig kod.

Fler än man tror stoppar idag in ett farligt USB-minne i sin dator, och anledningen är AI-förbättrade nätfiskeattacker och social manipulation

Nätfiske (phishing) och social manipulation är effektivt och förbättras genom AI

Många har nog fått usla nätfiskemail och vi kan ganska enkelt identifiera ett nätfiskemail som är av dålig kvalitet. Det kan vara uppenbart låg språklig kvalitet, stora grammatiska felaktigheter, låg kvalitet på design/layout eller uselt dolda länkar.

Ändå börjar, som vi tidigare berättat om, 90 procent av cyberattacker mot företag med ett nätfiskemail.

Anledningen är att cyberkriminella i större och större utsträckning lyckas höja kvaliteten på innehållet. Metoden de använder stavas generativ AI. Med hjälp av AI blir nätfiskemail av mycket högre kvalitet och i kombination med ökad kreativitet och förbättrad social manipulation blir attackerna alltmer sofistikerade och därmed mycket svårare att identifiera.

Dessutom finns indikationer på att det avsiktligen sprids nätfiskemail av dålig kvalitet för att lägga ut rökridåer. Våra mänskliga sinnen och varningssystem påverkas därmed så att attacker av högre kvalitet, som ser mer äkta och förtroendeingivande ut, då inte fångas upp av mottagaren.

För att dra nytta av människans svaghet och godtrogenhet så använder cyberkriminella dessutom aktuella och samhällsövergripande händelser för att lyckas kapa vår information. Timing och innehåll kan vara avgörande för att en nätfiskeattack lyckas.

Vill du oroa dig lite mindre?

Det finns flertalet sätt för företag att öka sin motståndskraft, både mot nätfiske men framförallt för att minska konsekvenserna av att en medarbetare klickar på fel länk. Hör av dig så berättar vi mer om cybertrygghet.

Kontakt Tjänster