Hoppa till innehåll

Cyberhotsberedskap alltför låg

Det finns tydliga tecken på att medvetenheten om cyberhoten ökar bland svenska företag. Trots det verkar alltför för få att ta hotbilden på allvar. Ständigt ser vi nya typer av cyberattacker men också nya aktörer som på olika sätt försöker stjäla verksamhetskänslig och värdefull företagsinformation eller genom krypteringsattacker helt lamslå företagens verksamhet.

Endast en av fem småföretagare vet hur de ska agera i händelse av ett dataintrång eller IT-bedrägeri.

Medvetenheten ökar men inte beredskapen

Väldigt många verksamheter behöver en mycket större proaktivitet i sitt säkerhetsarbete. Trots att ökningen i medvetenhet är det tydligt att detta inte leder till att ett tillräckligt aktivt säkerhets- & beredskapsarbete. Ett tydligt exempel är Försäkringsbolaget Ifs årliga undersökning bland mindre företag, utförd av Novus, som visar att beredskapen fortsatt är oroväckande låg inför ett cyberangrepp:

  • Endast en av fem småföretagare vet hur de ska agera i händelse av ett dataintrång eller IT-bedrägeri.
  • En fjärdedel svarar att de inte har kompetens att upptäcka ett intrång
  • Bara 19 procent vet hur de ska agera om de blir drabbade.

En fjärdedel svarar att de inte har kompetens att upptäcka ett intrång

När katastrofen är ett faktum är det för sent att planera

Att vara förberedd och att kunna hantera oförutsedda händelser är i vår värld skillnaden mellan en störning i verksamheten och en total katastrof. Det handlar om en grundläggande god beredskap och en planering av det övergripande säkerhetsarbetet. Genom detta säkerställs att verksamheten och verksamhetskritiska system/funktioner kan återställas snabbt om en cyberattack skulle lyckas.

Kontakt