Stor oro bland svenska småföretag för cyberattacker
Ny rapport visar tydligt att svenska småföretag är dåligt förberedda för att möta det ökande cyberhotet. Bristerna i kunskap och beredskap gör att en tredjedel dessutom är rejält oroade.
Rapporten
SSF Stöldskyddsföreningen har i ett gemensamt projekt med MSB undersökt svenska småföretagares, med upp till 49 anställda, syn på cybersäkerhet för att förstå mer om företagens oro, beredskap och utsatthet när det gäller cybersäkerheten. Kunskap från undersökningen ger möjlighet och bättre förutsättningar att utveckla ett mer riktat och målgruppsanpassat stöd till små företag, vilket är extra intressant för oss på Addera då vi fokuserar våra tjänster och erbjudanden till små- och medelstora företag.
40% av svenska småföretag anser att de är sårbara för cyberhot
Bekymmersamma resultat
Det finns flera olika delar i rapporten som de deltagande företagen svarat på men den sammanfattande slutsatsen är bekymrande:
40% av företageng anser att de är sårbara för cyberhot och 50% säger att de är dåligt förberedda för att möta attacker mot IT-system. Ju mindre företagen är, desto sämre förberedda säger sig företagen vara.
50% av företagen är dåligt förberedda för att möta attacker mot IT-system
Det finns en rad andra resultat i rapporten som belyser det skriande behov som finns för satsningar på cybersäkerheten hos de mindre företagen i Sverige.
- 37% är oroliga för att bli utsatta för attacker
- 29% menar att oron ökat det senaste året
- 48% är oroliga för att utsättas för bedrägeriförsök via mejl
- 54% har dålig beredskap för att möta attacker mot IT-system
- 21% upplever att kraven på digital säkerhet har ökat från kunderna
- 47% är inte insatta i digitala säkerhetsfrågor
För en tredjedel av företagen har dessutom digital säkerhet blivit viktigare senaste året och en intressant slutsats i rapporten är att den är vanligast förekommande påföljden vid incidenter är att man gör förändringar i säkerhetsarbetet. Detta efter att man drabbats av en cyberattack som, förutom att de kostar mycket pengar och resurser, även leder till förlorade affärsmöjligheter och skador på företagets anseende, rykte och varumärke.
Så tipset från oss är det samma som alltid – agera nu, när cyberattacken är ett faktum är det för sent!
Cybertrygghet är en grundläggande förutsättning för framgångsrikt företagande
Följdeffekter hos större företag
Sårbarheten för cyberattacker mot små och medelstora företag är större och beror bland annat på att man har mindre resurser, kunskap och verktyg för att arbeta med sin cybersäkerhet. Då många mindre företag ingår i långa värdekedjor och samarbeten finns dessutom risker för leveranskedjeattacker, där större företag riskerar att påverkas av de små företagens brister inom cybersäkerhet.
Allt börjar med att känna till sina svagheter
- Ett systematiskt cybersäkerhetsarbete är en strategisk fråga och är ett måste för alla företag menar Adderas VD Jens Hemström och fortsätter, man kan säga att cybertrygghet är en grundläggande förutsättning för framgångsrikt företagande.
Företagsledningen måste leda cybersäkerhetsarbetet och bör alltid genomföra en analys för att skapa sig en bra överblick över sina risker och sårbarheter, från vilka man skapar en tydlig prioriteringslista och åtgärdsplan.
Adderas Cybersäkerhetsanalys ger ditt företag en superb utgångspunkt för ett systematiskt säkerhetsarbete som kan hjälpa er bort från att vara en del av SSF Stöldskyddsföreningens oroväckande cyberstatistik:
- Analys för att skapa en förståelse och nulägesbeskrivning
- Identifierar säkerhetsbrister och riskområden.
- Rapport med tydlig åtgärdsplan och prioriteringslista för ökad cybersäkerhet
Dessutom ökar både företagsledningens och företagets kunskap om cyberhoten, risker och cybersäkerhetsarbete när man genomför en cybersäkerhetsanalys.
Bara det är ett stort steg på vägen!